Wâld

Motor- en Autoclub De Wâlden

Adverteerders

Binnenkort

Geen evenementen

Oefenrit Kaartlezen Rondje Balk

Op 26 november a.s. organiseert MAC De Wâlden een kaartleesrit. Iedereen die deelneemt aan de jaarlijkse puzzelrit in Balk, maar ook andere geïnteresseerden zijn allemaal van harte welkom om kennis te maken deze tak van de rittensport.

Evenals in puzzelritten is het bij een kaartleesrit de bedoeling een route te rijden aan de hand van een opdracht, niet in allerlei opdrachten beschreven, zoals bij puzzelritten, maar getekend op een kaart (plattegrond) van de omgeving.

Het systeem in de eenvoudigste vorm *) is gemakkelijk aan te leren en om je voor te bereiden op je deelname (of gewoon zomaar een keer) tref je op deze website een eenvoudig, kort voorbeeld aan van zo'n kaartleesrit, waarbij tevens de belangrijkste regels worden uitgelegd.

Download hier het reglement voor de Toerklasse en hier het reglement voor de Sportklasse.

De regels uitgelegd:

  1. De route: Aan de hand van de doorlopende wegen die op de kaart staan, de kortste route van start naar finish bepalen (via genummerde punten en pijlen nr. 1 , 2 etc.). Daarbij mag je geen voorkennis gebruiken als je bv. toevallig al weet dat bepaalde wegen op de kaart (bv. boswegen) niet in werkelijkheid zijn te berijden. Anders gezegd: wat op de kaart staat is leidend voor het bepalen van je voorgenomen route!
  2. Als de route in werkelijkheid niet te rijden blijkt te zijn, dan vanaf die plek een nieuwe kortste route uitstippelen naar het punt of naar het begin (de voet) van de pijl waarheen je wilt.  Wegen die in werkelijkheid zijn voorzien van een bord met tekst DLW dien je vanaf die richting als niet aanwezig te beschouwen. Wegen op de kaart die in werkelijkheid een verkeersbord doodlopende weg hebben mogen wel worden bereden! (dat is dus anders dan in puzzelritten)
  3. Pijlen: Wanneer een genummerde pijl aan de beurt is, dient deze in het geheel, d.w.z. van de voet tot de punt bereden te worden. Pijlen mogen nooit tegengesteld worden bereden! Pijlen mogen wel geheel of gedeeltelijk in de ‘mee-richting’ worden bereden als ze nog niet aan de beurt zijn. Als de voet van een pijl niet bereikt kan worden, dan toch proberen zo veel mogelijk van de rest van die pijl te berijden. Pas wanneer dat ook niet (meer) lukt, dan een nieuwe kortste route uitstippelen naar het volgende punt of begin (de voet) van de volgende pijl.
  4. Punten: deze hebben uiteraard geen richting en mogen daarom vanuit verschillende richtingen worden bereden, ook wanneer deze nog niet aan de beurt zijn. Als een punt uiteindelijk niet te bereiken blijkt te zijn, dan ga je van daaruit verder met een route naar het volgend genummerde punt of de pijl.
  5. RC'S: Onderweg wordt gebruik gemaakt van routecontroles (RC's), om te controleren of je de juiste route of een foutroute rijdt. De RC's moeten worden genoteerd op de controlekaart. De RC's kunnen zijn voorzien van een opdracht, bv HK 1R (1L) betekent dan: Hier Keren en daarna: 1e weg rechts (of 1L: eerste weg links) met daarna eventueel een getal in en cirkel dat aangeeft dat je verder dient te gaan met dat nummer (punt of pijl).
  6. Routecontroles (RC’s) kunnen (‘in het veld’) links of rechts van de weg staan. Als een RC  vanuit beide richtingen geldt, staat deze ‘met de weg mee’ (niet haaks erop dus) en staat er tegenover een extra oranje vlag ter indicatie.
  7. RC's met een getal of een cijfer betekent altijd: Hier Keren (en daarna dus zelf weer bedenken hoe je de route verder vervolgt).
  8. Schaal van de kaart: (op de dag van de rit, dus niet in dit oefenvoorbeeld): voor het meten van afstanden op de kaart geldt schaal 1 op 40.000; d.w.z. 1 cm op de kaart is gelijk aan 400 meter in werkelijkheid (1 mm=40 meter). Aansluitingen van wegen zijn op 50 meter (ruim 1 mm) nauwkeurig aan te treffen. Als de weg daar dan toch ontbreekt of verkeerstechnisch niet bereden mag worden, bv. door een inrijverbod, dan dien je vanaf die plek weer een nieuwe route naar de volgende bestemming (punt of pijl) te bepalen.
  9.  Er worden geen vallen gemaakt op de uitvoering van de RC's of borden met tekst DLW. Ook hoef je niet te zoeken naar 'verstopte' borden of RC's. Daar gaat het bij kaartlezen niet om...

Wilt u meedoen, maar zijn er nog vragen? Stel ze dan aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

*) Voor meer ervaren kaartlezers is er ook een wat  minder eenvoudige versie, de zgn. Sportklasse.  Het (korte) Sportklassereglement is eveneens te downloaden via de link bovenaan dit artikel.

In de volgende oefenrit (opdracht) staan de RC’s al ingetekend in het plaatje, evenals bv. een bord DLW. RC’s die vanuit beide richtingen gelden hebben een dubbele oranje vlag aan de stok.  Voor de andere RC’s geldt: U komt vanuit de richting waarheen de punt van de vlag wijst; dit is ter verduidelijking en geen val).

Onder de opdracht staat een link naar de oplossing; probeer het echter eerst zelf?

de oplossing, met uitleg